Winkelen in Rotterdam

Rotterdam is een uitstekende winkelstad. Je kunt zeven dagen per week in de binnenstad van Rotterdam terecht, want in Rotterdam is bijna iedere zondag een koopzondag. Officieel mogen alle winkels in Rotterdam op zon- en feestdagen geopend zijn tussen 12 en 22 uur. Voor Hoek van Holland Centrum en Strand geldt dat winkels al vanaf 11 uur open mogen zijn op zon- en feestdagen. In de praktijk zijn de meeste winkels op een aantal feestdagen gesloten zoals Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e kerstdag. Via verschillende gespecialiseerde koopzondag-sites kun je zien welke winkels wel of niet geopend zijn. Nog beter is om de officiële sites van winkels, winkelketens en winkeliersverenigingen te bezoeken voor de meest actuele informatie.

koopgoot

Binnenstad

Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen de binnenstad van Rotterdam met als hoofddoel om hier te komen winkelen. Met prachtige winkelstraten zoals de Lijnbaan, de Meent, de Witte de Withstraat, de Van Oldenbarneveldtstraat, de Oude Binnenweg, de Nieuwe Binnenweg, de Pannenkoekstraat en de Karel Doormanstraat heeft Rotterdam een mooi pakket aan hoofdzakelijk autovrije winkelstraten.

Het hart van winkelstad Rotterdam wordt gevormd door de Beurstraverse, dat onderdeel is van het Beursplein. De Beurstraverse is bij het grote publiek beter bekend als de Koopgoot, omdat een groot deel van de winkels onder het straatniveau ligt. Hierdoor is er een verlaagde wandelgoot ontstaan waar een groot aantal populaire winkels ligt. Op drukke dagen kun je in de Koopgoot bijna over de koppen lopen. Het winkelaanbod in Rotterdam is zeer divers. Natuurlijk vind je op de A-locaties veel winkels van bekende ketens. Toch is er ook hier al plek voor nog een enkele lokale winkelier die jarenlang succesvol zijn goederen aan de man brengt. Rotterdam kent ook haar eigen ontwerpers die afkomstig zijn van de Willem de Kooning Academie. Deze ontwerpers brengen hun producten aan de man via eigen winkels en een aantal typisch Rotterdamse winkels.

Winkelen in Rotterdam

Zuidplein

In Rotterdam Zuid ligt overdekt winkelcentrum Zuidplein. Met ongeveer 150 winkels is het winkelcentrum wat betreft aantal winkels bijna net zo groot als Alexandrium. Het winkelcentrum stamt al uit het jaar 1972. Het originele winkelcentrum heeft eind vorige eeuw een flinke uitbreiding en inwendige renovatie gehad. Dat heeft echter niet kunnen voorkomen dat Alexandrium in het noordoosten van de stad Zuidplein inhaalde wat betreft populariteit. Neemt niet weg dat Winkelcentrum Zuidplein voor veel bezoekers voldoende te bieden heeft om een dagje of dagdeel lekker te gaan shoppen. Zuidplein is via de Vaanweg uitstekend te bereiken voor wie van buiten Rotterdam komt. Parkeren doe je in de parkeergarage onder het winkelcentrum. Houd er rekening mee dat grote evenementen in het nabijgelegen Ahoy kunnen zorgen voor flinke verkeersdrukte rondom Zuidplein.Alexandrium

In Rotterdam en daarbuiten is Alexandrium een begrip. Alexandrium is het grootste winkelcentrum van Rotterdam en bestaat uit drie delen. In het westen van het winkelgebied ligt Alexandrium Shopping Center (ook aangeduid als Alexandrium I). In dit winkelcentrum zitten ruim 130 winkels verzameld. Het overdekte winkelcentrum heeft een twee eigen parkeergarages (Noord en Zuid).

In het midden ligt Alexandrium Megastores (ook Alexandrium II genoemd). Dit is een winkelboulevard die bestaat uit megastores van uiteenlopende ketens zoals Mediamarkt, Blokker, Xenos en Halfords. Voor de winkelboulevard ligt een parkeerterrein (betaald parkeren).

Het meest oostelijke deel is Alexandrium Woonmall (ook bekend als Alexandrium III). Dit overdekte winkelcentrum biedt allerlei winkels die alleen maar gericht zijn op wonen en woninginrichting. Meubels, badkamers, keukens, verlichting, accessoires… je vindt het allemaal in de Alexandrium Woonmall. Parkeren die je hier op het dak. De parking bereik je via een rondgaande oprit. Net als bij de andere winkelcentra (en in de wijk zelf) geldt ook hier dat je moet betalen om te parkeren. Het parkeerdek op het dak van de woonmall biedt overigens een prachtig uitzicht over een deel van Rotterdam en over Alexandrium Megastores.

Alexandrium

Markten

Rotterdam telt maar liefst veertien locaties waar weekmarkten gehouden worden. De enige dag dat er nergens een markt gehouden wordt is de maandag. De andere dagen is er altijd wel ergens in Rotterdam een plek te vinden waar een markt gehouden wordt. De drie grootste markten van Rotterdam zijn de Binnenrotte Centrummarkt (iedere dinsdag en zaterdag van 8 tot 17:30 uur), de multiculturele markt op het Visserijplein (donderdag en zaterdag van 8 tot 17:30 uur) en de markt op het Afrikaanderplein (woensdag en zaterdag van 8 tot 17:30 uur). De zaterdag is daarmee dé marktdag van Rotterdam. Alleen al de drie grote markten die op zaterdag gehouden worden zijn samen goed voor bijna duizend kramen.

Op zondag wordt op de Binnenrotte de Zondagsmarkt gehouden. Deze is met 150 kramen een stukje kleiner dan de reguliere markt die rond de 465 kramen telt en daarmee de op één na grootste markt van Nederland is. De Zondagsmarkt kent aangepaste tijden (van 12 tot 17 uur) en wordt alleen in het zomerseizoen (1 april t/m 30 september) gehouden. De Zondagsmarkt wordt op 1e Pinksterdag niet gehouden. Dam schuift deze door naar 2e Pinksterdag (Pinkstermaandag).