Typisch Rotterdams

De stad Rotterdam heeft haar eigen cultuur, producten, kenmerken, eigenaardigheden en gewoontes. Sommige zaken zijn echt iets Rotterdams, vaak zijn het verschijnselen die je ook elders in Nederland of de Randstad aantreft maar die er toch voor zorgen dat Rotterdam bovenal Rotterdam is.

Op deze pagina hebben we een aantal dingen verzameld die typisch Rotterdam zijn of typisch Nederlands maar die ook van toepassing zijn op Rotterdam.

Voetbal

Of het nou Feyenoord, Sparta, Excelsior of het Nederlands Elftal betreft, de gemiddelde Rotterdammer houdt van voetbal. Wie op maandag voor het eerst op de werkvloer komt die zal hoogstwaarschijnlijk wel iets meekrijgen van de prestaties van de Rotterdamse clubs tijdens het afgelopen weekeinde. Bij sommige fans zit de clubliefde zo diep dat ze bij een nederlaag echt ziek zijn op maandag.

Feyenoord

020

In Rotterdam spreekt met vaak van 020 als men het over de Nederlandse hoofdstad Amsterdam gaat. Dat heeft te maken met de rivaliteit tussen beide steden. Dat begint natuurlijk al bij de voetbalclubs Ajax en Feyenoord. De wedstrijden tussen deze twee voetbalclubs worden niet voor niets aangeduid als dé klassieker. Het is niet alleen op voetbalgebied dat een vrij grote groep Rotterdammers het niet zo op heeft met Amsterdam en Amsterdammers. Het is vooral de Amsterdamse arrogantie die op Rotterdammers werkt als een rode lap op een stier. Pijnlijk detail voor een aantal Rotterdammers is de naamgeving van een straat in Rotterdam: Ajaxstraat. Dat de naam een verwijzing is naar de Griekse mythologische held Ajax en niet naar ‘die club uit 020’ daar hebben fanatieke Feyenoordsupporters geen boodschap aan. In 2013 heeft Amanda den Hartog nog tevergeefs geprobeerd de naam te laten veranderen.Lekkernijen

Wat zijn nou typisch Rotterdamse lekkernijen? Zelfs als je dit aan Rotterdammers vraagt dan kunnen ze vaak niet een-twee-drie een voorbeeld noemen. Toch zijn ze er wel degelijk. Zo is de Kapsalon een shoarmagerecht dat uit Rotterdam komt. Een Kapsalon bestaat uit patat, shoarmavlees, komkommer, tomaat, gesmolten kaas, sambal en natuurlijk de onvermijdelijke knoflooksaus. Je moet er van houden en je moet ook niet bang zijn om een behoorlijke dosis calorieën naar binnen te werken. Als je het in Rotterdam overigens over patat hebt dan is de patat van Bram Ladage al jarenlang een begrip in de havenstad. De verse patat van Bram Ladage is op meer dan tien verkooppunten in Rotterdam te koop. De afgelopen jaren zijn daar ook een groot aantal filialen in o.a. Delft, Dordrecht, Schiedam en Utrecht bijgekomen.

Een streekproduct is de Rotterdamsche Confituur. Een heerlijk biologisch product dat op ambachtelijke wijze gemaakt wordt door een aantal makers in Rotterdam. De smaken wisselen per seizoen. Een typisch Rotterdams gerecht dat je bijna niet meer tegenkomt is Rotterdamse uierboordsalade, gemaakt van o.a. een koeienuier, ui, prei, winterpeen, peper en zout. Dat je het bijna niet meer tegenkomt heeft deels te maken dat koeienuiers tegenwoordig niet veel meer gebruikt worden als voedsel en het feit dat het gerecht vereist dat je de uierboord gedurende maar liefst drie uur schoonspoelt onder stromend water.

verse patat van Bram Ladage

Werkmentaliteit

De ´niet lullen maar poetsen´ mentaliteit kan als iets typisch Rotterdams gezien worden. Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam. Het harde werken is iets wat nog steeds kenmerkend is in Rotterdam en omgeving.Humor

Humor is belangrijk in het dagelijks leven van Rotterdammers. Humor maakt leed draaglijk, humor zorgt ervoor dat je lachend kunt klagen en humor is vaak een leuke manier van zelfreflectie. Opvallend bij Rotterdamse humor is dat men niet zelden de spot drijft met zichzelf, maar het ook niet schuwt om een ander in de zeik te nemen. Rotterdammers zijn over het algemeen zeer ad rem. Ze staan zelden met de spreekwoordelijke mond vol tanden.

Pelgrim bier

Brouwerij De Pelgrim is gevestigd in Rotterdam. Deze stadsbrouwerij is in het jaar 1996 opgericht door horeca-ondernemer Harry van der Wiel. De Pelgrim brouwt in Delfshaven vooral speciaalbieren zoals bokbier, tripel en winterbier. De Pelgrim bieren zijn bij verschillende horecazaken in Rotterdam te drinken.