Rotterdam bezoeken

Dat Rotterdam steeds geliefder is als stedentripbestemming blijkt wel uit de bezoekersstatistieken van deze stad. Jaar op jaar worden er records verbroken en stijgen de bezoekersaantallen. Op dit moment is Rotterdam goed voor bijna anderhalf miljoen hotelgasten per jaar die samen goed zijn voor ruim boven de twee miljoen hotelovernachtingen. De Rotterdamse musea ontvangen op jaarbasis meer dan 1,5 miljoen en de verschillende betaalde attracties in Rotterdam zoals Spido en de Euromast mogen samen op bijna vier miljoen bezoekers rekenen.

Opvallend is dat iets meer dan de helft van alle hotelgasten uit Nederland zelf komen. Bezoekers uit België en Duitsland zijn de nummers twee en drie qua aantal bezoekers aan Rotterdam.

Rotterdam bezoeken

Waar overnachten in Rotterdam?

Rotterdam biedt tal van overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, appartementen, leuke B & B’s en zelfs complete woningen. Maar waar ga je overnachten in deze grote stad? Wat zijn de beste plekken om lekker centraal te zitten of om op een sfeervolle plek te verblijven. In het geval van Rotterdam heb je het geluk dat ongeveer 80% van alle accommodaties in of rond het centrum zit. Bij de accommodaties waarbij dat niet het geval is, is er vrijwel altijd sprake van goede verbindingen met het openbaar vervoer waarbij je binnen tien tot vijftien minuten in het hart van Rotterdam staat. Op die manier kun je soms aardig wat geld besparen ten opzichte van een vergelijkbaar verblijf dat ogenschijnlijk gunstiger gelegen is. Focus je daarom niet alleen op het hart van de stad, maar maak de afweging of die centrale ligging je zoveel meer waard is.

Als we voor ligging en sfeer gaan dan zouden wij zelf de voorkeur geven om een beetje richting de zuidkant van het centrum te gaan. Denk hierbij aan de omgeving van de Witte de Witstraat, de Wijnhaven, de Oude Haven, Blaak en hotels die direct aan de Nieuwe Maas gelegen zijn. Ook de Kop van Zuid is natuurlijk een prachtig gebied om te verblijven.

Op de website ‘waarovernachten in…’ worden een aantal goede tips gegeven over waar je het beste kunt overnachten in Rotterdam. Je kunt per locatie of per soort hotel zien wat de beste keuzes zijn in Rotterdam.

Waar overnachten in Rotterdam

Onze hoteltips

Natuurlijk hebben wij binnen Rotterdam voorkeuren wat betreft accommodaties. Er zijn nou eenmaal een aantal hotels die bepaalde unieke eigenschappen hebben waardoor die wat hoger op ons lijstje staan dan andere accommodaties. Dat betekent natuurlijk niet dat de rest minder goed is, maar als we alle goede hotels in Rotterdam moeten gaan beschrijven dan zouden we daar net zo goed een complete website aan kunnen wijden.

Enfin, dit zijn onze aanbevelingen voor Rotterdam:

citizenM Rotterdam
Langzamerhand zie je steeds meer citizenM hotels verschijnen, zo ook in Rotterdam. Dit stijlvolle moderne hotel is te vinden in de populaire Oude Haven van Rotterdam. Het beproefde concept is gebaseerd op compacte maar zeer handig ingerichte hotelkamers, waarin in het je aan niets ontbreekt. De Markthal, de Kubuswoningen en tal van leuke restaurants liggen op een steenworp afstand van dit geliefde hotel.

Bekijk info en kamerprijzen

Hotel New York
Een karakteristiek hotel dat als een icoon gezien mag worden voor Rotterdam. Dat is Hotel New York. Het viersterrenhotel is gevestigd in het voormalige kantoor van de Holland-Amerika Lijn. De ligging op de Kop van Zuid biedt een uniek uitzicht op de skyline van Rotterdam. Gasten loven vooral de inrichting van de kamers, de sfeer van het hotel en het comfort van de bedden.

Bekijk info en kamerprijzen

CityHub Rotterdam
Een unieke ervaring die vanuit Tokyo overgewaaid is naar onder andere Rotterdam is het slapen in een cabine. Je overnacht in een privéslaapcabine die een totale oppervlakte telt van slechts 6 vierkante meter. Toch ontbreekt het je aan niets, als je de lovende recensies op booking.com en Tripadvisor mag geloven. Als accommodatie scoort CityHub Rotterdam bovengemiddeld goed. Het hotel staat steevast tussen de best beoordeelde hotels van Rotterdam. Dat het hotel in één van de leukste straten van de stad gelegen is, is mooi meegenomen.

Bekijk info en kamerprijzen

Inntel Rotterdam Centre
Overnachten in het hart van Rotterdam met uitzicht op de Nieuwe maas en de Erasmusbrug. Dat kan in het modern vormgegeven Inntel hotel. Vooral het op de bovenste verdieping gelegen restaurant biedt een waanzinnig uitzicht. De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Wie voor extra luxe en slaapcomfort wil gaan die kan een Hästens Sunshower kamer boeken. Hier slaap je in een Hästings bed. Dit merk wordt gezien als de Rolls Royce onder de bedden. De badkamer van deze bijzondere kamer is voorzien van een zogenaamde zonnedouche.

Bekijk info en kamerprijzen

Inntel Museum

Betaal niet teveel voor je hotel

Wil je langer dan een dag in Rotterdam verblijven en een hotel of appartement boeken? Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt. De prijzen kunnen onderling aardig verschillen, waardoor vergelijken echt de moeite waard is. Soms wordt er tientallen procenten korting gegeven op bepaalde accommodaties.

Bekijk de goedkoopste kamerprijzen in Rotterdam via trivago.nl

Fietsen in Rotterdam

Rotterdam kent geen stadsfietsplan, wel kun je op meerdere plekken fietsen huren zoals bij Rijwielshop Rotterdam CS, Use-it Rotterdam (reserveren niet mogelijk) en Rotterdam ByCycle. Wie gaat fietsen in Rotterdam die zal merken dat de stad zeker fietsvriendelijke genoemd mag worden. Op veel plekken liggen fietspaden die duidelijk te onderscheiden zijn van de weg en voetpaden. Bij de Meent en de Binnenrotte kun je gratis je fiets stallen.

Als je wilt dan kun je in Rotterdam ook meedoen aan een georganiseerde fietstocht. Het bedrijf Baja Bikes verzorgt fietstours in steden zoals Madrid, Rome, Parijs maar ook in Rotterdam. Onder begeleiding van een gids ontdek je op deze manier Rotterdam op een gezonde en interessante manier.

Meer informatie over fietstochten in Rotterdam

Fietsen in Rotterdam

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer wordt in Rotterdam uitgevoerd door vervoerbedrijf RET (Rotterdamse Elektrische Tram N.V.). Het openbaar vervoer bestaat uit trams, metro, bussen en veerboten. Ook exploiteren ze samen met HTM de RandstadRail, waardoor Rotterdam in verbinding staat met o.a. Den Haag, Leidschendam en Zoetermeer. Binnen Rotterdam zijn er naast de gewone trams ook zogenaamde TramPlus lijnen. Deze tramlijnen zijn sneller en de trams rijden veelal op vrijliggende banen.

Om met het openbaar vervoer in Rotterdam te reizen heb je een OV-chipkaart nodig. Deze is er in drie varianten: de persoonlijke OV-chipkaart, de anonieme OV-chipkaart en de wegwerpchipkaart. Voor toeristen zal deze laatstgenoemde de meest voorkomende zijn. Dit zijn eigenlijk losse wegwerpkaarten, waarbij er bij een enkele rit vaak sprake is van een hoger tarief dan wanneer je met een normale OV-chipkaart reist.

Als je van plan bent om een paar keer binnen één dag gebruik te maken van het openbaar vervoer in Rotterdam dan kan het handig en voordeliger zijn om een dagkaart te kopen. Daarmee kun je één kalenderdag (dus geen 24 uur) onbeperkt reizen met alle bussen, trams en metro’s van de RET. De dagkaart is niet geldig in de BOB-bus en niet geldig bij andere OV-bedrijven.

Openbaar vervoer

Taxi

Rotterdam telt meerdere taxibedrijven die je binnen Rotterdam kunnen vervoeren maar je ook tot ver buiten Rotterdam kunnen brengen. Op sommige routes zoals naar Schiphol of Rotterdam The Hague Airport kun je tegen vaste tarieven rijden. In de meeste gevallen wordt de ritprijs bepaald door een in de taxi aanwezige taximeter. De prijs is opgebouwd uit een starttarief, een kilometertarief en een tijdtarief. Deze tarieven zijn aan wettelijke maxima onderhavig. Ook is het verplicht dat een taxi een tariefkaart zichtbaar achter de ramen heeft. Van buitenaf moet je de tarieven kunnen lezen. De chauffeur mag alleen extra kosten in rekening brengen (o.a. koffers dragen) als daar vooraf afspraken over gemaakt zijn. In Rotterdam zijn er verschillende taxistandplaatsen, o.a. bij het Centraal Station, bij Alexandrium, bij de Bijenkorf, bij het Hilton hotel en bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Je kunt ook altijd een vrije taxi op straat staande houden of telefonisch een taxi reserveren.

Taxi

Het water oversteken

De verschillende waterwegen in Rotterdam zorgen ervoor dat je soms het water over moet steken of juist gebruik kunt maken van het water bals vervoermiddel naar omringende plaatsen. Een voorbeeld van transport naar o.a. Krimpen aan de IJssel, Ridderkerk, Dordrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht is de Waterbus. Een tocht met de Waterbus kun je gewoon met de OV-chipkaart betalen. Losse kaarten aan boord kan ook, maar dan ben je wel aanzienlijk duurder uit. De waterbussen varen vanaf ’s morgens vroeg tot ongeveer halverwege de avond.

De Fast Ferry verbindt Hoek van Holland met de Maasvlakte. Op sommige vaarten worden ook Pistoolhaven en Landtong in de Rotterdamse haven aangedaan. Je kunt de Fast Ferry gebruiken als transportmiddel tussen de Fast Ferry stations, maar ook om een rondvaart door het westelijke deel van de Rotterdamse haven te maken. Op die manier zie je de haven eens vanuit een ander perspectief. Op de Fast Ferry mag je gratis een fiets of bromfiets meenemen. Auto’s kunnen niet mee aan boord. De tochten met de Fast Ferry zijn niet inbegrepen bij de dagkaarten van RET. Je moet losse kaartkes kopen (enkel of dagretour). Ook zijn er 20-vaartenkaarten te koop.

De Watertaxi vaart dagelijks continu tussen Hotel New York, de Leuvehaven en de Veerhaven. Hiervoor kun je ter plaatse een kaartje kopen. Je kunt de Watertaxi ook echt als taxi gebruiken en inzetten voor een door u gewenste vaart. Deze moet je wel vooraf reserveren.

Het water oversteken met een watertaxi