Reizen naar Rotterdam

Rotterdam behoort tot de best bereikbare steden van Nederland. De stad is zowel over de weg, via het spoor, via de lucht als door het water prima te bereiken. Dat moet ook wel, want door de aanwezigheid van de Rotterdamse haven is bereikbaarheid een belangrijk element in het bestaan van de stad. In en rondom Rotterdam is het dan ook vrijwel altijd druk met mensen en goederen die van en naar Rotterdam reizen of binnen de gemeentegrenzen verplaatst worden. De drukte zorgt ook voor kwetsbaarheid. Drukte (met name tijdens de spits), slecht weer en ongelukken kunnen het verkeer in en rondom Rotterdam (deels) plat leggen.

Met de auto naar Rotterdam reizen

Rotterdam is vanuit alle windrichtingen bereikbaar. Via snelweg A13 kom je vanuit Delft, Den Haag en Amsterdam naar Rotterdam gereden. Op termijn moet daar de verlengde A4 bij komen die ter hoogte van Vlaardingen (A20/A4) aansluit op de Ring van Rotterdam. Vanuit het noordoosten (Gouda en Utrecht) komt de A20 uit bij Rotterdam. Uit oostelijke richting komt de A15 (o.a. Gorinchem, Tiel, Arnhem en Nijmegen). Deze A15 verbindt in westelijke richting ook de Europoort met Rotterdam. Vanuit het zuiden is Rotterdam bereikbaar via de A29 (Zeeland en West-Brabant) en de A16 (Dordrecht, Breda en Antwerpen). Alle wegen komen uit op de Ring van Rotterdam. Deze bestaat geheel uit snelweg en is bijna rechthoekig van vorm. In het oosten vormt de Van Brienenoordbrug de verbinding tussen de twee oevers van de Nieuwe Maas. In het westen verbind de Beneluxtunnel de beide oevers met elkaar.

Op de snelwegen rondom Rotterdam geldt normaal gesproken grotendeels een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op een deel van de A20 aan de noordkant van Rotterdam geldt een lagere maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Bij drukte, wegwerkzaamheden of ongelukken kan er via de matrixborden boven de weg een lagere maximumsnelheid aangeduid worden.

Met de auto naar Rotterdam reizen

Verkeersdrukte

Op wegen naar en in Rotterdam is het meestal druk tot zeer druk. Ondanks verschillende maatregelen om de doorstroming te bevorderen blijft het wegennet rondom Rotterdam een gevoelig verkeersknelpunt. Dit wordt vooral merkbaar tijdens de spits, tijdens slechte weersomstandigheden en op het moment dat er één of meerdere ongelukken gebeurd zijn op de Ring van Rotterdam. Bekende knelpunten zijn de aansluiting van de A13 op de A20 , de Heinenoordtunnel, de A15 tussen de Europoort en Rotterdam, het Terbregseplein en de Maastunnel.

Met de trein naar Rotterdam

Rotterdam is uitstekend bereikbaar met de trein. Je kunt vanuit een groot aantal plaatsen rechtstreeks van en naar Rotterdam reizen, zoals Den Haag, Leiden, Amsterdam, Utrecht, Breda, Dordrecht en Roosendaal. De meeste reizigers komen aan op Rotterdam Centraal, dat van een treinstation getransformeerd is tot een grote OV-terminal die grote aantallen passagiers moet kunnen verwerken in de toekomst. Rotterdam Centraal is een station waar de Thalys stopt. Je kunt vanuit Rotterdam daarom betrekkelijk snel met de hogesnelheidstrein naar steden zoals Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs reizen. Kaartjes voor de trein koop je op de stations (vooral via automaten) of online. Treintickets binnen Nederland koop je via www.ns.nl.

Met de trein naar Rotterdam

Vliegen naar/van Rotterdam

Rotterdam heeft een eigen internationale luchthaven, die ten noorden van de stad ligt. Tegenwoordig heet dit vliegveld Rotterdam The Hague Airport. In de volksmond wordt dit vliegveld ook nog vaak Zestienhoven genoemd. Tot het einde van de vorige eeuw werd het vliegveld vooral gebruikt voor zakelijke vluchten, onder andere naar Londen. In de loop van de jaren negentig vertrokken er steeds meer vakantievluchten vanaf Rotterdam naar vakantiebestemmingen zoals Griekenland en Spanje. Tegenwoordig is het vrij belangrijke regionale luchthaven op het gebied van vakantievluchten. Transavia vliegt gemiddeld op zo’n 25 tot 30 bestemmingen vanaf Rotterdam en enkele andere maatschappijen voeren wat vluchten uit vanaf Rotterdam, o.a. richting Turkije.

Parkeren in Rotterdam

In grote delen van Rotterdam geldt dat er betaald parkeren van toepassing is. Dit is zowel voor bewoners (door middel van vergunningen) als voor bezoekers (door middel van per keer betalen). Het parkeerbeleid van de gemeente Rotterdam moet ervoor zorgen dat er voldoende parkeercapaciteit is voor bewoners en bezoekers. Op straat moet je betalen tussen 9 en 23 uur (zondag van 12 tot 23 uur). Feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, 2e Paasdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en beide kerstdagen worden gezien als een zondag. In de parkeergarages moet je altijd betalen om te parkeren.

Rotterdam werkt op straat met drie verschillende tariefzones (twee in de binnenstad en één daarbuiten). Betalen voor parkeren op straat kan niet met contant geld. Je hebt een chipknip (op je bankpas), een vooraf aangeschafte pre-paid chipkaart of een creditcard nodig om te betalen op straat voor je parkeerplaats. Betalen via mobiele telefoon gaat ook, mits je al aangemeld bent bij bijvoorbeeld Yellowbrick, SMSParking, Parkmobile of Park-Line. In de vele parkeergarages die Rotterdam telt kun je nog wel met contant geld betalen.

Parkeren in Rotterdam