Musea in Rotterdam

Liefhebbers van musea komen in Rotterdam uitstekend aan hun trekken. De stad kent een gevarieerd aanbod van musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. We kunnen moeilijk aangeven welk museum je gezien ‘moet’ hebben. Dat is immers vooral een kwestie van persoonlijke smaak en interesses. Houd er rekening mee dat veel musea in Rotterdam op maandag gesloten zijn (uitgezonderd Paasmaandag en 2e Pinksterdag). Tijdens feestdagen zoals Eerste Kerstdag (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari) en Koningsdag (27 april) zijn de meeste musea ook gesloten.

Op deze pagina bieden we een overzicht van musea in Rotterdam die het vermelden waard zijn.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

De ruim 40.000 gasten per jaar die dit museum bezoeken, worden zeker niet teleurgesteld. Het Natuurhistorische Museum van Rotterdam bestaat al sinds 1927 en heeft sindsdien zijn collectie behoorlijk uitgebreid. Het museum heeft ondertussen ruim 390.000 items die er worden tentoongesteld. De uitdagende manier van presenteren, publiceren en bespreken zorgt voor een boeiende besteding van de dag. Met name de zoogdierskeletten van onder andere olifanten en giraffen zijn een veel bezocht onderdeel. Maar ook de collectie biodiversiteit weet veel bezoekers te boeien. De verschillende lezingen, demonstraties en rondleidingen zijn erg populair.

Meer info over het Natuurhistorisch Museum RotterdamMuseumpark

Rondom het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam is een landgoed te vinden wat is ingericht als Museumpark. Je vindt er uiteenlopende kunstwerken en monumenten zoals die van Gerrit de Jongh, de voormalige directeur van de gemeentewerken. In en om het park zijn een aantal musea te vinden zoals de Kunsthal, Boijmans Van Beuningen Museum, Chabot Museum en Het Nieuwe Instituut (NAi).

Meer info over het Museumpark

Museumpark

Kunsthal Rotterdam

Vlak bij het Natuurhistorisch Museum in het Museumpark is de expositieruimte Kunsthal Rotterdam gelegen. De wisselende tentoonstellingen die hier plaatsvinden hebben op de één of ander manier met kunst te maken. De onderwerpen zijn dan ook vrijwel altijd een inspiratie en leveren voldoende gespreksstof op. De Rotterdamse architect Rem Koolhaas, die de kunsthal heeft ontworpen, heeft een gebouw gecreëerd met meer dan 3300m² oppervlakte voor de verschillende exposities. De diversiteit aan bouwmaterialen is opmerkelijk.

Meer info over de Kunsthal

Kunsthal Rotterdam

Chabot Museum

In een prachtige monumentale villa, die in een stad als bijvoorbeeld Miami niet zou misstaan, is het Chabot Museum te Rotterdam gevestigd. Veel van de getoonde kunstwerken zijn afkomstig uit privé verzamelingen. De mooiste collectie is natuurlijk die van de schilder en beeldhouwer Hendrik Chabot. Regelmatig zijn er verschillende tentoonstellingen te bewonderen waarbij de werken van andere kunstenaars zoals Eugéne Brands en Heinrich Campendonk een leuke aanvulling zijn op de huidige collectie.

Meer info over het Chabot Museum

Museum Boijmans Van Beuningen

Het Museum Boijmans Van Beuningen is een van de mooiste kunstmusea van Nederland. In dit museum voor beeldende kunst zijn toppers te zien uit het verleden en het heden. De bijzondere collectie is beginnen te ontstaan dankzij de erfenis van de Rotterdamse verzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans. Later werden hier bijzondere stukken van de heer D.G. van Beuningen aan toegevoegd. De heer van Beuningen stond bekend als dé welgestelde havenbaron van Rotterdam. Zijn verzamelde collectie bestond voornamelijk uit topstukken van grootheden als Rembrandt, Frans Hals, Jan van Eyck en Pieter Bruegel de Oude. De afwisseling met de hedendaagse kunst en design is prachtig gedaan. Ook werken van Salvador Dalí en Magritte behoren tot de indrukwekkende lijst van kunst die in het museum Boijmans Van Beuningen goed tot hun recht komen.

Meer info over het Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen

Belasting en Douane Museum

Als belangrijke doorvoerhaven had en heeft de gemeente Rotterdam zijn handen vol aan mensen die proberen te smokkelen. De creativiteit van het menselijke brein om dit voor elkaar te krijgen is op leuke en boeiende wijze terug te zien in dit museum. Niet alleen de ouderen zijn hierdoor gefascineerd. Ook de kinderen vinden de onderwerpen vaak meer dan boeien. Er is zelfs een spannende smokkeltocht waaraan je kunt deelnemen. Ook wordt het hoe en waarom over het betalen van belasting op verhelderende wijze uitgelegd. Het Belasting en Douane Museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van de welgestelde distilleerdersfamilie De Kuyper. Op een speciale woonverdieping, de bel-étage, is een stukje te proeven van de smaakvolle manier waarop men leefden aan de puissante Parklaan van Rotterdam. Je vindt dit museum aan het Scheepvaartkwartier.

Meer info over het Belasting en Douane Museum

Maritiem Museum Rotterdam

Natuurlijk hoort er in een havenstad als Rotterdam een echt scheepvaart- en havenmuseum thuis. Het Maritiem Museum neemt bezoekers mee op reis door de maritieme wereld in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit de vooraanstaande collectie die volgens kenners behoort tot de wereldtop of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar bezoekers op historische schepen en de werkplaatsen waar maritieme ambachten gedemonstreerd worden, beleven hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

Meer info over het Maritiem Museum Rotterdam

Maritiem Museum Rotterdam

Wereldmuseum

Aan de Willemskade is een prachtig rijksmonument te ontdekken waarin het Wereldmuseum van Rotterdam is gevestigd. Vroeger diende dit pand als de sociëteit van de Koninklijke Yachtclub waar prins Hendrik de leiding gaf. Pas in 1885 kwam werd er het Wereldmuseum opgericht. Intussen vertaald dit museum tegenwoordig de belangrijkste aspecten van culturen door de eeuwen heen. De verschillende voorwerpen die in het museum te bewonderen zijn, zijn veelal meegebracht door zeelieden, wetenschappers, missionarissen en kooplui vanuit de wereld. De collectie groeit nog altijd. Deskundige gidsen kunnen op boeiende wijze veel details uit de geschiedenis belichten.

Meer info over het Wereldmuseum

Nederlands Fotomuseum

Op een prachtige locatie aan de Wilhelminakade van de stad Rotterdam is het Nederlands Fotomuseum te bezoeken. Het museum biedt een kijkje in de keuken van Nederlandse fotografie. Meer dan drie miljoen negatieven en zo’n half miljoen afgedrukte foto’s bieden een geheel eigen geschiedenis. Natuurlijk worden ook technieken, materialen en ideeën veelvuldig besproken. Kunst, design, film en mode zijn tevens thema’s die in het Nederlands Fotomuseum regelmatig aan bod komen. En de wisselende tentoonstellingen zorgen voor altijd inspirerende invalshoeken.

Meer info over het Nederlands Fotomuseum

Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur

Iedere liefhebber van architectuur zou het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur zeker eens moeten bezoeken. Al in 1912 is het idee ontstaan om Nederlandse ontwerpen, maquettes en bouwkundige tekeningen in een archief op te slaan. En daar plukken we nu de vruchten van. Het archief is inmiddels aardig uitgebreid en het Het Instituut is een begrip in de stad Rotterdam geworden. Het gebouw heeft nu een museum, een archief, een bibliotheek, een café, tentoonstellingsruimtes en een DoeDek. In het DoeDek wordt men uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met het bedenken en/of creëren van een eigen ontwerp.

Meer info over het Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur

Museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur