Handig om te weten over Rotterdam

Voor Nederlandse bezoekers aan Rotterdam zal een bezoek aan Rotterdam weinig schokkende dingen met zich meebrengen waar je rekening mee moet houden. Voor buitenlandse toeristen kan het zomaar zo zijn dat er in Rotterdam (en de rest Nederland) dingen anders werken dan je gewend bent.

Voor alle Rotterdam-bezoekers hebben we wat extra informatie op deze pagina gezet. Houd er rekening mee dat de informatie vanuit het Nederlandse perspectief geschreven is. Voor reizigers uit andere landen kunnen er specifieke regels en opmerkingen van toepassing zijn.

Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.



Alarmnummer

Voor Rotterdam geldt net als elders in Nederland (en de Europese Unie) dat 112 het algemene noodnummer is. Dit gratis nummer is alleen bedoeld voor het geval dat er echt sprake is van een noodgeval en er direct optreden van hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) nodig is. De politie is voor niet-spoedeisende gevallen bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Bereikbaarheid binnenstad

De Rotterdamse binnenstad is soms door evenementen slecht bereikbaar. Voor evenementen zoals de Marathon van Rotterdam en het zomercarnaval is een deel van de wegen in de binnenstad afgesloten.

Elektriciteit

Rotterdam heeft net als de rest van Nederland een stroomnetwerk van 220-230 volt wisselstroom. Stekkers die gebruikt kunnen worden zijn de zogenaamde eurostekkers met twee ronde pinnen.

Excursies, tours en entreetickets reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Rotterdam bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Rotterdam.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Rotterdam
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Rotterdam via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Rotterdam via Tiqets

Feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen, die ook in Rotterdam gevierd worden. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea en attracties geldt dat deze zelf hun openingstijden bepalen tijdens de feestdagen. Vaak zijn ze dan gesloten, maar niet altijd.

Een overzicht van de Nederlandse feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
27 april – Koningsdag
5 mei – Bevrijdingsdag (winkels zijn gewoon open)
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen in maart/april)
variabel – Hemelvaartsdag (1 dag in mei/juni)
variabel – Pinksteren (2 dagen in mei/juni)

Het carnavalsfeest wordt in Rotterdam amper tot niet gevierd. De vrij grote hoeveelheid inwoners met andere culturele en religieuze achtergronden zorgt ervoor dat sommige winkels gesloten zijn tijdens feestdagen van andere religies zoals de islam, het boeddhisme en het Jodendom.

Fooien

Bedieningsgeld is inbegrepen in de horeca. Het afronden naar een rond bedrag is echter geen ongebruikelijke manier om het bedienend personeel een fooi te geven. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs: rond het ritbedrag af naar boven. Indien je in Rotterdam overnacht en een kruier je koffer(s) en/of tassen naar je kamer brengt, dan kun je een fooi geven van 1 tot 2 euro per koffer/tas. Voor kamermeisjes laat je ongeveer een euro per dag achter op de kamer, bij voorkeur op de wastafel in de badkamer zodat het duidelijk is dat het voor het kamermeisje bedoeld is.

Geld

In Rotterdam betaal je net als elders in Nederland met de euro (€). Bij veel winkels en restaurants kun je met bankpas (PIN) betalen. Ook creditcards worden op redelijk grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker geldt er wel een minimum bestedingsbedrag als je met een kredietkaart wilt betalen. Dit is vanwege de vrij hoge kosten die creditcardmaatschappijen doorberekenen aan de acceptatiepunten. Wie geld wil pinnen die kan terecht bij meerdere geldautomaten, die je verspreid door heel Rotterdam tegenkomt.

geld haal je bij de bank

Gezondheid

Rotterdam kent maar liefst tien ziekenhuizen, waaronder een academisch ziekenhuis (Erasmus MC), een Oogziekenhuis, een kinderziekenhuis (Sophia) en een Havenziekenhuis waar speciale afdelingen voor reizigers en tropische ziektes zijn. Voor spoedeisende hulp kunt u terecht op de afdelingen Spoedeisende Hulp die bij een aantal ziekenhuizen gevestigd is. In veel gevallen is er wel een doorverwijzing van een huisarts nodig. Voor medicijnen (op recept en vrij verkrijgbaar) kunt u terecht bij één van de tientallen apotheken die Rotterdam telt. Voor noodgevallen zijn er apotheken open die avonddienst en weekenddienst draaien. Welke dat zijn staat altijd aangegeven bij de andere apotheken die op dat moment niet geopend zijn.

Gratis wifi

Als je in Rotterdam bent dan zijn er meer dan voldoende plekken waar je gratis het internet op kunt door middel van wifi. Veel restaurants, bars en hotels bieden gratis wifi aan hun klanten aan. Ook zie je in toenemende mate wifi in musea, bij attracties en in sommige winkels. Vaak heb je wel een wachtwoord nodig om het netwerk op te kunnen.

Mobiel netwerk

Rotterdam heeft over het algemeen een goede dekking van het mobiele netwerk, zowel binnenshuis als buitenshuis. Buiten het stedelijke gebied, met name in de haven van Rotterdam, kan er sprake zijn van lagere snelheden van mobiel internet.



Reisdocumenten

Om vanuit elders in Nederland of een land dat valt onder het Schengen-verdrag naar Rotterdam te reizen heb je geen reisdocumenten nodig. De enige uitzondering is als je per vliegtuig reist. Er zijn dan geen controles aan de grens, maar je moet je waarschijnlijk wel kunnen legitimeren bij de luchtvaartmaatschappij. Nederland kent een identificatieplicht. Op verzoek van politie of andere bevoegde ambtenaren moet je een geldig identiteitsbewijs laten zien (paspoort, Europese ID-kaart of rijbewijs).

Taal

In Rotterdam spreekt men Nederlands, de officiële taal van Nederland. Het Rotterdams dialect zul je nog vrij veel horen als je met Rotterdammers spreekt. Zelfs als Rotterdammers zonder dialect spreken dan kun je vaak aan de uitspraak nog wel ergens horen dat ze uit Zuid-Holland komen. De rollende ‘r’ aan het begin van een woord en de vrij harde ‘g’ zijn twee van de kenmerken waaraan je zou kunnen horen dat mensen uit de buurt van Rotterdam komen.

Buitenlandse toeristen kunnen zich met Engels goed redden in Rotterdam. Vrijwel iedereen die meer scholing heeft gehad dan de lagere school spreekt wel wat Engels. Vooral jongere generaties Nederlanders spreken goed tot uitstekend Engels.

Tijdzone

Rotterdam ligt net als de rest van Europees Nederland in de tijdzone UTC+1 (Midden-Europese tijd). Er is in Rotterdam sprake van zomertijd en wintertijd. De laatste zondag van maart wordt de klok om 2:00 uur ’s morgens een uur vooruit gezet. Dat is het begin van de zomertijd. De laatste zondag van oktober wordt de klok om 03:00 uur ’s morgens weer een uur terug gezet. De wintertijd gaat dan in.

Veiligheid

Rotterdam heeft binnen Nederland geen al te beste reputatie als het gaat om veiligheid. Als je kijkt naar de criminaliteitsstatistieken dan staat Rotterdam steevast ergens bovenin de lijst met meest onveilige steden/gemeentes van Nederland. Dit is zowel in absolute als in relatieve cijfers. Zaken waar je als toerist vooral mee te maken kunt krijgen zijn zakkenrollerij, diefstal, beroving en geweld. Op de lijst van veel voorkomende misdrijven staat zakkenrollerij erg hoog in Rotterdam. Jaarlijks wordt er ongeveer tweeduizend keer aangifte gedaan van zakkenrollerij in Rotterdam. Let daarom goed op je spullen als je je op straat begeeft. Ook (gewapende) overvallen kunnen voorkomen in Rotterdam. Vermijd daarom te rustige plekken als toerist, zeker zodra de avond ingevallen is.

Ga je met de auto naar Rotterdam? Let dan goed op dat je je auto parkeert op goed verlichte, open plekken waar je veilig in en uit kunt stappen. Maak bij voorkeur gebruik van parkeergarages. Laat geen waardevolle spullen achter in je auto. Indien je een stationcar hebt kun je het beste de laadruimte open laten, zodat men kan zien dat er niets te halen is.