Bezienswaardigheden in Rotterdam

Een moderne stad als Rotterdam heeft haar inwoners en bezoekers veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, attracties en monumenten. Wie alles wil zien en doen in Rotterdam wat er te doen is die zal daar minstens enkele dagen voor nodig hebben. Wie het VVV-kantoor aan de Coolsingel binnenloopt die zal op maat advies kunnen krijgen van wat er te doen is in de stad.

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van een aantal bezienswaardigheden in Rotterdam die volgens ons en andere bronnen de moeite van het bezoeken waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Rotterdam bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Rotterdam.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Rotterdam
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Rotterdam via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Rotterdam via Tiqets

Euromast

Al in 1960 werd de Euromast gebouwd naar een ontwerp van de architect H.A. Maaskant. Het was destijds met zijn 107 meter hoogte het hoogste gebouw van de stad. Inmiddels is het bouwwerk aangepast en verhoogt. Als symbool van de stad Rotterdam heeft de inmiddels 185 meter hoge toren meer te bieden dan alleen een fraai uitzicht. Je kunt er namelijk ook heerlijk eten, drinken, feesten en zelfs slapen. De echte lefhebbers kunnen ook naar beneden abseilen of tokkelen. Vlakbij de Euromast liggen andere gezellige winkelgebieden zoals het autovrije Beursplein, de Coolsingel en de Hoogstraat.

Wil je de Euromast bezoeken? Koop dan online alvast je entreetickets. Dat via onze partner GetYourGuide. Je kunt tot 24 uur voor aanvang kosteloos annuleren.

Koop online entreetickets voor de Euromast (gratis annuleerbaar)

Euromast

Koopgoot

Zeker onder de inwoners van Rotterdam is de koopgoot een zeer geliefde winkelstraat midden in het hart van de stad. De oorspronkelijk naam ‘Beurstraverse’ heeft zijn bijnaam ‘de koopgoot’ te danken aan het laag liggende niveau ten opzichte van de rest van de stad. Op deze manier heeft het verkeer en het winkelende publiek geen last van elkaar wanneer de drukke Coolsingel gepasseerd wordt. Het winkelaanbod is lekker divers waarbij bekende en iets minder bekende merken elkaar goed afwisselen.

Koopgoot

Haven van Rotterdam

Nog altijd heeft de haven van Rotterdam een belangrijke functie te vervullen. Eens was het de grootste haven ter wereld. Helaas is die positie inmiddels vervult door andere havens in de wereld. In Europa heeft de haven van Rotterdam nog steeds veel aanzien. De dagelijkse in- en uitvoer zijn nog altijd goed voor veel werkgelegenheid. Veel van de ontvangen goederen gaan richting Duitsland, België en Engeland. Ook de cruiseschepen komen hier aan. Tijdens de Wereldhavendagen in september is er een goede gelegenheid om de haven en zijn werkzaamheden van zeer dichtbij te ontdekken.

Haven van Rotterdam

Wilhelminapier

Zeker onder de liefhebbers van bijzondere architectuur wordt de Wilhelminapier als mooiste stukje van de stad Rotterdam beschouwd. De skyline die vanaf hier te bewonderen is, is fenomenaal. Het stadse en internationale karakter wordt hier echt benadrukt. De ruim vijfhonderd meter Wilhelminakade is prima met zijn tijd meegegaan. Vroeger was het bekend als vertrekpunt naar New York met de Holland-Amerika Lijn en tegenwoordig is het beroemd om zijn bijzondere architectuur. Hotel New York diende vroeger als hoofdgebouw voor de Holland-Amerika Lijn.

De Rotterdam

Sinds 2013 staat er een opvallend bouwwerk aan de Nieuwe Maas: De Rotterdam. Dit gebouw is dankzij het opvallende design een echte aanwinst voor de Rotterdamse skyline. Het gebouw is ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de Rotterdamse Kunsthal. De Rotterdam is een multifunctioneel gebouw waarin gewoond, gewerkt en ontspannen wordt.

Wie het gebouw van binnen wil bewonderen die kan een rondleiding boeken die je in één uur tijd verschillende kanten van het gebouw laat zien. Onder begeleiding van een gids ga je kris kras door De Rotterdam en wordt er van alles verteld over de architectuur en de gebruikers van het gebouw.

Meer info over De Rotterdam en rondleidingen in De Rotterdam

Stadhuis- en Schouwburgplein

Voor de bruisende stad Rotterdam gelden het Stadhuis- en het Schouwburgplein als belangrijkste pleinen in de binnenstad. Het Stadhuisplein heeft natuurlijk het mooie stadhuis als trekpleister. Maar ook de bloeiende horeca weet dagelijks veel bezoekers te trekken. Zeker in de weekenden en tijdens evenementen is het hier erg gezellig. Het Schouwburgplein trekt weer meer bezoekers die graag een bezoek brengen aan het concertgebouw De Doelen, het theater de Rotterdamse Schouwburg en/of de Pathé bioscoop.

Hotel New York

Dit zeer prestigieuze hotel is gehuisvest in het voormalige hoofdkantoor van de beroemde Holland-Amerika Lijn. De cruisemaatschappij die een oversteek mogelijk maakte tussen Rotterdam en New York verzorgde vooral overtochten tussen 1873 en 1971. Met name de mensen die de armoede wilden ontvluchten of vanwege hun geloof elders een bestaan op wilde bouwen maakten deze oversteek naar het ‘beloofde’ land. De geschiedenis van deze periode is nog altijd goed terug te zien in het in 1993 geopende Hotel New York. Veel details zijn gelukkig bewaard gebleven.

Meer info over Hotel New York

Hotel New York

Markt Binnenrotteplein

De grootste en gezelligste markt van Rotterdam is een paar dagen per week te bezoeken in het centrum van de stad aan Binnenrotteplein. Ongeveer 460 kramen proberen op zaterdag en dinsdag hun koopwaar aan de man te brengen. Denk hierbij aan kleding, groente, fruit, huishoudelijke spullen, vis, vlees, bloemen, sieraden en allerlei lekkernijen.

Beeldenroute Westersingel

Verdeeld over een kleine route in Rotterdam zijn een aantal bijzondere kunstwerken te ontdekken die zeker de moeite van een wandeling waard zijn. Met name aan het Beeldenterras van de Westersingel zijn een aantal toppers te zien. Het beeld ‘Santa Claus’ van de Amerikaanse beeldhouwer Paul McCarthy is een zeer opvallende verschijning. Deze staat aan het Eendrachtsplein. De route van acht kilometer die je totaal in ongeveer twee uur loopt gaat via het Centraal Station, Kruisplein, Westersingel, Eendrachtsplein, Westblaak, Westzeedijk, Wilhelminakade, Plein 1940, Churchilplein, Binnenwegplein, Coolsingel, Beurstraverse, Stadhuisplein, Weena terug naar het Centraal Station.

Spido

Een bezoek aan Rotterdam is eigenlijk niet compleet zonder een rondvaart op de Nieuwe Maas en een stuk van de Rotterdamse haven. Het water is al eeuwenlang de grote bestaansrede geweest van Rotterdam. Dankzij de havenrondvaarten van Spido kun je in 1 uur en 15 minuten of 2 uur en 30 minuten kennis maken met Rotterdam vanaf het water. Tijdens de boottocht wordt veel informatie gegeven over alles wat je onderweg ziet en over de stad Rotterdam.

Meer info over Spido en koop je tickets online

Spido havenrondvaart

Diergaarde Blijdorp

Al sinds de opening in 1855 waren mensen onder de indruk van het getoonde dierenrijk. Destijds betrof Diergaarde Blijdorp niet veel meer dan wat vogels en wat kleine dieren. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon het park ambitieus uit te breiden. Nog altijd wordt er hard gewerkt om het dierenpark als pronkstuk van de stad te laten schitteren. Dierentuin Blijdorp is opgedeeld in verschillende werelddelen, waarbij bijpassende dieren volledig tot hun recht komen. De Giraffen hebben er bijvoorbeeld een geheel eigen onderkomen in het Afrikaanse deel. De olifanten verblijven in het Aziatische deel en in het Oceanium zijn weer zeeleeuwen, pinguïns en andere waterdieren te ontdekken. Een reis om de wereld in 1 dag maak je dus in de Rotterdamse dierentuin Blijdorp.

Meer info over Diergaarde Blijdorp

De Doelen

Het concertgebouw de Doelen heeft vier zalen waar uiteenlopende voorstellingen worden georganiseerd. Elke zaal heeft zijn eigen naam en ingang. Je hebt er de Grote Zaal aan het Schouwburgplein, de Willem Burger Zaal aan het Kruisplein nr. 30, De Jurriaanse Zaal aan het Kruisplein nr. 40 en de Eduard Flipse Zaal aan de Karel Doormanstraat. De laatst genoemde zaal is vernoemd naar de dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest die de eerste paal van de Doelen de grond in sloeg. Elk jaar opnieuw heeft het concertgebouw een indrukwekkende agenda met een diversiteit aan optredens.

Meer info over De Doelen

Historisch Delfshaven

Ooit behoorde het stadsdeel Delfshaven tot Delft, maar sinds 1886 is het onderdeel van de gemeente Rotterdam. Het stukje historisch Delfshaven is tegenwoordig een belangrijk toeristisch gebied in Rotterdam. Hier moet je lekker rondwandelen en je door je gevoel laten leiden, zodat de wandeling een soort van ontdekkingsreis door een fraai stuk Rotterdam wordt. Enkele bezienswaardigheden in historisch Delfshaven zijn het voormalige stadhuis van Delfshaven, moutmolen “De Distilleerketel”, verschillende historische woningen, de Pelgrimskerk en de haven.

Van Nellefabriek

Al vroeg in de twintigste eeuw stond deze fabriek die de familienaam Van Nelle draagt bekend om het verwerken van koffie, thee en tabak. De fabriek zorgde destijds voor veel werkgelegenheid en naam en faam in de wijde omgeving. Vandaag de dag is de Van Nellefabriek een industrieel monument met karakteristieke architectonische kenmerken die men tegenwoordig omschrijft als ‘Nieuwe Bouwen’. Een deel van de Van Nellefabriek is gereserveerd als museum, zodat men nog altijd kan zien hoe het er destijds aan toe ging in de fabriek. Andere stukken van het complex zijn nu in gebruik door veelal creatieve bedrijven. Hierdoor heeft de Van Nellefabriek de bijnaam ‘Van Nelle Ontwerpfabriek’ toebedeeld gekregen.

Kubuswoningen

Al sinds oprichting zijn er over de kubuswoningen in het centrum van Rotterdam gedeelde meningen. Sommige vinden het prachtige bouwwerken en andere vinden de bijzondere architectuur juist afschuwelijk. De inmiddels overleden Nederlandse architect Piet Blom werd geïnspireerd door het structuralisme. Hierbij wordt met de bouw eigenlijk geen rekening gehouden met de omgeving en de al bestaande bouw. Zijn specialisme en voorkeur was vooral het bouwen op kolommen. Het voordeel hiervan is dat de ruimte eronder gewoon benut kan worden. De kubuswoningen hebben drie verdiepingen. Je vindt de woningen aan de Oude Haven waar ze bekend staan als het ‘Blaakse Bos’. Er is hier een woning die je van binnen kunt bezichtigen. De andere kubuswoningen in Rotterdam staan in het centrum bij de Kolk.

Kubuswoningen

Cruise Terminal Rotterdam

Op de kop van Zuid aan de Wilhelminapier is de Cruise Terminal Rotterdam gelegen. Sinds 2007 is ook de Holland Amerika Lijn weer volledig in gebruik. Immens grote cruiseschepen leggen dus opnieuw aan om ons land aan te doen. Het blijft een bijzondere bezienswaardigheid als een cruiseboot de haven van Rotterdam binnenkomt.

De Cruise Terminal Rotterdam wordt tegenwoordig ook veelal bezocht door mensen die in plaats van een boottocht een feestje bezoeken. In de terminal is namelijk ook een restaurant, een club en een evenementenhal gevestigd. Regelmatig worden er bijzondere feesten georganiseerd.

Erasmusbrug

De ruim achthonderd meter lange Erasmusbrug maakt een perfecte verbinding mogelijk tussen de noordelijke en zuidelijke oevers van Rotterdam. De gemiddeld vijftien meter hoge brug die ook wel ‘de Zwaan’ wordt genoemd, loopt over de Nieuwe Maas en ligt in het centrum van de stad. Dat Nederland bekend staat als de beste bruggenbouwers ter wereld, wordt met de Erasmusbrug nogmaals bevestigd. Ben van Berkel heeft dankzij zijn ontwerp veel aanzien afgedwongen in de architectuur. Doordat de brug gewoon geopend kan worden heeft de vaart er verder geen hinder van. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de Erasmusbrug wordt gezien als hét icoon voor de stad Rotterdam.

Erasmusbrug

Grote of Sint Laurenskerk

Ooit domineerde deze prachtige kerk de skyline van Rotterdam. Inmiddels zijn er natuurlijk veel meer en hogere bouwwerken in de stad te vinden. De oudste delen van de Grote of Sint Laurenskerk werden tussen 1449 en 1525 gebouwd. Als je destijds 3000 stenen kon bijdragen aan de bouw, dan was je in staat om het Rotterdams stadsburgerschap te kopen. Het geeft in ieder geval aan hoe belangrijk de Grote of Sint Laurenskerk voor Rotterdam was in die tijd. Helaas is veel van de kerk verwoest tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De toren, die al enkel malen is gerestaureerd, is toegankelijk voor publiek. Er zijn ook mogelijkheden voor een rondleiding. Hierdoor kom je niet alleen veel te weten over deze kerk, maar ook over de geschiedenis van de stad.

Meer info over de Sint Laurenskerk

Sint Laurenskerk

Oude of Pelgrimvadersskerk

In de Delfshaven van Rotterdam staat een prachtige historische kerk met een zeer karakteristieke gevel. Je verwacht hierdoor eigenlijk niet gelijk dat het een kerk betreft. De gevel wordt getypeerd als de Franse Régance stijl. Een stijl die vooral aan het begin van de achttiende eeuw voorkwam. Delen van de geschiedenis waarbij vooral Engelse pelgrims naar Rotterdam kwamen om hier hun geloofsovertuiging voor te kunnen zetten, zijn middels details nog goed terug te zien. Een gebrandschilderde glas-in-lood raam verteld bijvoorbeeld een fragment van het prachtige schip de ‘Speedwell’. Het schip de ‘Speedwell’ en de ‘Mayflower’ waren uiterst belangrijk voor de overtocht van pelgrims op weg naar de Nieuwe Wereld.

Oceanium

Voor een tocht door de oceaan hoef je echt niet een duikpak aan te meten. Het Oceanium te Rotterdam biedt namelijk een geheel “droge” tocht aan. Het aquarium met maar liefst acht miljoen liter zeewater is een zo goed mogelijk geënsceneerd stukje van de oceaan met daarin een diversiteit aan leven. De haaien, schildpadden en groene murene zwemmen vlak boven je hoofd voorbij. De dieren zijn zo van zeer dichtbij zorgvuldig te bewonderen. Het oceanium is onderdeel van Diergaarde Blijdorp.

Witte Huis

Dit prachtige witte bouwwerk mocht ooit de titel ‘hoogste gebouw van Rotterdam’ dragen. Het werd destijds omschreven als torenhuis toen het elf verdiepingen tellende gebouw omstreeks 1897 werd gebouwd als kantoorpand. De bouw was een spannende onderneming omdat er nog niet eerder zo iets groots was gebouwd. De grond was dusdanig slecht dat het bouwwerk met zo’n 1000 heipalen werd ondersteund. Het pand staat nog steeds fier overeind. Dus het heeft zijn werk gedaan. Het pand is nog steeds de trots van de stad. En dat straalt het ook uit. Je vindt dit bouwwerk aan de Geldersekade te Rotterdam.

Witte Huis

Scheepvaartkwartier

Dit stadsdeel van Rotterdam is gelegen aan de Nieuwe Maas. Vooral straten als de Veerhaven, de Parklaan, het Westplein, de Javastraat en de Zeemansstraat zijn zeer waardevol voor de stad. De karakteristieke huizen en panden die hier rond 1900 werden gebouwd leveren een prachtig straatbeeld op. Gelukkig weet de stad het Scheepvaartkwartier op waarde te schatten, want dit deel van Rotterdam is inmiddels beschermd als Rijksmonument.

Kralingse Plas

De Kralingse Plas met daaromheen het Kralingse Bos is een echte groene oase van de stad Rotterdam. Het recreatiegebied wordt dan ook veelvuldig gebruikt om er te joggen, te golfen, te roeien, een hengeltje uit te gooien of gewoon genieten van de rust en de sfeervolle omgeving. Het park wat omstreeks 1928 werd aangelegd naar een ontwerp van de architect Granpré Molière is inmiddels niet meer weg te denken uit de stad. De terrassen in het Kralingse Bos en aan de Kralingse Plas zijn dan ook regelmatig goed gevuld.

Markthal

Rotterdam is sinds het najaar van 2014 de trotse gemeente waar Nederland’s mooiste overdekte markthal gevestigd is: de Markthal. Het complex is te vinden in het centrum bij de Binnenrotte en Blaak en biedt een perfecte mix van winkels, horeca, marktkramen en woningen. Voor mensen die van moderne architectuur en/of lekker eten houden is de Markthal een must om te bezoeken. De vele kraampjes bieden niet alleen versproducten waarmee je zelf kunt koken, maar ook heerlijke gerechten die uit diverse wereldkeukens afkomstig zijn. Je kunt deze meenemen of lekker ter plaatse nuttigen.

Meer info over de Markthal

Markthal

Monument “De verwoeste Stad”

Kort na de Tweede Wereldoorlog ontwierp de Frans-Russische kunstenaar Ossip Zadkine een beeld die de pijn en verwoesting van de stad Rotterdam zichtbaar maakte. Het bronzen beeld vertaalt dit als een persoon die geheel verbijsterd en ontredderd is, waarbij het gat in de romp het weggevaagde centrum van Rotterdam weerspiegeld. Het monument staat op het Plein 1940 naast het Maritiem Museum.

Plasmolens

Aan de Kralingse Plas zijn twee typerende molens te ontdekken die vroeger een functie hadden in de tabaksindustrie. De molens verpulverden tabaksbladeren om er uiteindelijk snuiftabak van te maken. De molens dragen de naam De Ster en De Lelie. Hoewel de molens beiden niet meer in functie zijn, leveren zij echter wel een puur karakteristiek Hollands plaatje.

Splash Tours

Liefhebbers van een beetje avontuur kunnen Rotterdam op een geheel andere wijze ontdekken. De zogenoemde Splash tours neemt zijn gasten per bus mee vanaf de kade om vervolgens zo het water in te rijden. De belangrijke wateren in en om Rotterdam kunnen op deze manier direct meegenomen worden tijdens een tocht met een amfibiebus. Er zijn verschillende tours mogelijk waarbij je verschillende onderdelen zoals high tea, lasergame en een bezoek aan de Euromast kunt combineren.

Meer info over de Splash Tours en reserveer direct online

Luxor Theater

Het moderne Luxor Theater staat garant voor een gezellig avondje uit. De programmering is zeer divers en uiteenlopend. Het pand vlakbij de beroemde Erasmusbrug opende in 2001 zijn deuren. Sindsdien trekt het amusement volle zalen en is het inmiddels niet meer uit het centrum weg te denken.

Meer info over het Luxor Theater

Stadhuis

Het oude stadhuis wat tussen 1914 en 1920 werd gebouwd aan de Coolsingel is gelukkig bespaard gebleven tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Aan verschillende details is te zien dat het ontwerp verschillende bouwstijlen bezit. Vooral de burgerzaal waar men kan trouwen is een populair bezochte ruimte in het gebouw. Na de laatste restauratie werkzaamheden heeft men getracht om de oorspronkelijke details in ere te houden. Op de open Monumentendag die jaarlijks wordt gehouden, zijn vrijwel alle ruimtes van het stadhuis in Rotterdam te bezichtigen.

Stadhuis van Rotterdam

Walk of Fame

Wie denkt dat alleen Hollywood een ‘Walk of Fame’ heeft, die heeft het mis. In Rotterdam vind je aan de Gooilandsingel een Europese Walk of Fame. Deze nieuwe Walk of Fame ligt vlak bij Ahoy en winkelcentrum Zuidplein. Zeker 220 nationale en internationale sterren hebben hier hun tegel liggen.

Meer info over de Walk of Fame

SS Rotterdam

Het StoomSchip Rotterdam uit 1958 is een vlaggenschip dat behoorde tot de meest succesvolle en grootste passagiersschepen ooit die in Nederland werden gebouwd. De SS Rotterdam was onderdeel van de beroemde Holland-Amerika Lijn. Het schip heeft zeer regelmatig de grote oversteek gemaakt. Omstreeks het jaar 2001 heeft de Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam zijn uiterste best gedaan om het historische schip te behouden. Kort daarna zijn er investeringen gedaan en is het schip aangepast als entertainment schip. Aan boord bevindt zich nu een hotel, restaurants, feest- en congreszalen en een gezellig terras.

Meer info over de SS Rotterdam

SS Rotterdam

Tramlijn 10

De beste tip om de architectuur en andere hot spots van de stad Rotterdam te ontdekken is middels een rit met de tram op tramlijn 10. De route duurt ongeveer een uur en rijdt met name tijdens de zomermaanden. In de winter worden er onder andere “snert tours” aangeboden. Daarnaast is de tram af te huren voor speciale gelegenheden. Tramlijn 10 wordt inmiddels bestempeld als museumtramlijn. De tram op zich is al een pronkstuk. Hij dateert uit 1931 en wordt omschreven als een Rotterdamse vierasser. De belangrijkste plekken van de stad worden tijdens de rit aangedaan. Dit zijn onder andere de Goudsesingel, Hofplein, Coolsingel, Chuchillplein, Eendrachtsweg en Westzeekdijk.

Meer info over Lijn 10

Zuiderpark

Het ruim tweehonderd hectare tellende Zuiderpark is het grootste stadspark van Rotterdam en omstreken. Naast de vele rustzoekers, wordt het park ook veelvuldig bezocht voor allerlei (sportieve) activiteiten zoals hardlopen, voetballen, kanoën, skaten en zwemmen. Door het jaar verspreid worden er ook verschillende festivals georganiseerd. De meest bezochte festivals van het Zuiderpark zijn de Zuiderparkspelen, het metropolisfestival wat bol staat van muziek en optredens, de Zuiderparkdagen en Baroeg open air. Voor de laatst genoemde zijn het vooral liefhebbers van alternatieve en stevige rockmuziek die hun weg naar het Zuiderpark vinden.

Feyenoordstadion

Menig hart van een Rotterdamse voetbalsupporter gaat sneller kloppen bij de naam ‘de Kuip’. De Kuip is namelijk de bijnaam van het voetbalstadion van de thuisploeg Feyenoord. De Nederlandse sportbestuurder Leen van Zantvliet is van grote invloed geweest voor het realiseren van dit voetbalstadion. Zelfs het ontwerp is grotendeels geëvenaard naar zijn idee. Inmiddels is het stadion aangepast naar de huidige wensen en maatstaven van deze tijd.

Meer info over de Kuip

Feyenoordstadion